Seniorenwelzijn

Aanpassing alcoholbeleid ontmoetingscentra (update)

Stichting Seniorenwelzijn staat voor een moderne aanpak van welzijn. Wij zetten ons in om het welzijn en de zelfredzaamheid van zelfstandig wonende senioren in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam te vergroten, zodat zij langer en gezonder thuis kunnen blijven wonen. Als onderdeel van onze dienstverlening, faciliteren en beheren wij in genoemde steden vier ontmoetingscentra. In onze centra werken we vanuit de gedachte van Positieve Gezondheid en bieden we een veilige plek waar mensen gezien en gehoord worden en waar zij kunnen bijdragen.

De gemeentes zijn hierbij onze opdrachtgevers/financiers, wij zijn de uitvoerder. Dat houdt onder meer in dat wij niet alleen verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van activiteiten en het uitvoeren van het beleid in de centra, maar belangrijker nog, ook voor de veiligheid en het welzijn van onze bezoekers.

 

Maatschappelijke ontwikkelingen

We bewegen mee met het laatste landelijk en regionaal (gezondheids)beleid. Ook volgen we maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot gezond ouder worden. Net als veel van onze samenwerkingspartners en de gemeentes, onderschrijven wij het Integraal Zorg Akkoord (IZA), waar initiatieven op het gebied van zorg en welzijn worden gebundeld.

De twee ontmoetingscentra in Maassluis (Oud Sluys en De Vloot) zijn daarnaast aangewezen als Gezond en Wel Thuis-locaties. Ze zijn daarmee onderdeel van een pilot waarin wordt ingezet op het collectief aanbieden van wonen, welzijn en zorg in combinatie met preventie. Er is hierbij veel aandacht voor preventie, zodat ouderen fysiek en mentaal fit blijven. Deze aanpak draagt bij aan het verminderen of zelfs voorkomen van zorgvragen en zal de druk op de zorg moeten verlichten.

Toetsing van kaders

Vanuit ons kwaliteitsdenken toetsen wij door middel van evaluatie periodiek de kaders van ons beleid op veiligheid, eenduidigheid en hedendaagse normen rond welzijn.

Ons alcoholbeleid, waarbij zowel zwakke als sterk alcoholische dranken worden geschonken, is niet meer passend binnen het soort organisatie dat we anno 2024 willen zijn. Er is naar onze mening dan ook geen plek voor sterke drank in voorzieningen waar gezondheid een speerpunt is. Bovendien druist het in op waar we voor staan als Gezond en Wel-locaties in Maassluis.

Daarbij komt ook nog dat ontmoetingscentra niet mogen concurreren met lokale horeca. Door aanpassing van het drankaanbod, conformeren wij ons aan andere verenigingen in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam, zoals sportverenigingen.

Het besluit

In het licht van bovenstaande en de verantwoordelijkheid om een gezonde en veilige omgeving voor alle bezoekers te zijn, hebben wij het besluit genomen om  het alcoholbeleid aan te passen. Daarom worden in de ontmoetingscentra per 1 december 2024 alleen nog zwak alcoholische dranken aangeboden. Dat houdt concreet in dat er geen port en jenever en advocaat meer geschonken zal worden.

De gemeentes, alsook verzekeraar DSW en relevante samenwerkingspartners, zijn hier enige tijd geleden al over geïnformeerd.

 Ophef in Maassluis

De beslissing om te stoppen met het schenken van sterke drank heeft in Maassluis tot de nodige ophef geleid. Het nieuwe beleid is de afgelopen maanden gemeld en besproken met  zowel de bewonerscommissie van Oud Sluys als met bezoekers, (buffet)vrijwilligers en met besturen van clubs die in het ontmoetingscentrum actief  zijn. Hierin zijn de beweegredenen van het besluit toegelicht en nader besproken. 

Wij vinden het jammer dat de bewonerscommissie zich niet voldoende gehoord heeft gevoeld in de gesprekken die met hen over dit onderwerp zijn gevoerd en dat zij het nodig vonden de openbaarheid te zoeken. Wij staan vanzelfsprekend open voor een gesprek om tot een constructieve toekomstige samenwerking te komen, in het belang van alle senioren in Maassluis.

UPDATE 04-12-2024

Gemeenteraad

Tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad van Maassluis op dinsdag 3 december, hebben we tijdens ons inspreekmoment gezegd dat we de bezoekers van onze ontmoetingscentra hebben gehoord: het Advocaatje zal weer geschonken worden. 

De wethouder heeft aangegeven met ons en andere belanghebbenden in gesprek te gaan om  te komen tot een goede verstandhouding en samenwerking.