Een foto van een krantenartikel in een whatsappbericht van haar dochter was het begin. “Een lot uit de loterij”. Mariëtte meldde zich aan voor de cursus TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel).
Ontdekken en verbazen
Er ging een wereld voor haar open. Gedurende 14 weken ging ze wekelijks aan de slag met beweegoefeningen en voeding. Het verbeteren van spierkracht en balans om zo de kans om te vallen te verkleinen, was haar doel. Dit deed ze niet alleen, maar in een groep van 12 deelnemers.
Samen verbaasden ze zich over het effect van voeding op spierversterking en leerden ze wat ze hiervoor beter wel en niet kunnen eten. De inzet van een diëtiste was volgens Mariëtte een groot voordeel. Nu kon het algemene advies ook nog specifiek op haar al aanwezige dieetwensen worden aangepast. Tijdens de gezamenlijke lunch werden nieuwe, gezonde maaltijden en hapjes ontdekt en recepten uitgewisseld.
Warm welkom en een cadeautje
Eerst de lunch en daarna de beweegles gaven Mariëtte een voldaan gevoel. “Het gezellige contact tijdens de lunch voelde als een warm welkom. De beweegles was dan nog een cadeautje. Anneke (de docent) heeft een enorme drive om iedereen stap voor stap mee te nemen in de les. Met enthousiasme geeft ze uitleg en informatie. Ze kijkt en luistert echt naar je. Niets moet. Dat is zo fijn.”
Als voormalig docent is Mariëtte wel gewend om huiswerk te geven. Bij de cursus kreeg ze zelf huiswerk. Deze bestond uit oefeningen die ook tijdens de beweegles werden gedaan. In een boek stonden ze nog een keer beschreven. “Tijdens de les ben je met zoveel dingen bezig dat je niet alles onthoudt. Dan is het fijn om het thuis nog een keer na te lezen en de oefeningen ook daar goed te kunnen doen”.
Uitkijkmoment
Mariëtte keek iedere week weer naar de cursus uit. Het samen zijn en nieuwe dingen leren. Niet alleen over voeding en bewegen, maar ook over praktische valpreventie in huis. Over losse kleedjes, spullen op een onhandige plek, wat te doen als je toch valt en hulpmiddelen die zij zelf bij de woningcorporatie kan aanvragen. Voor de andere deelnemers had zij nog een tip. Het aanschaffen van een horloge met alarmfunctie. Na een val kan dan eenvoudig hulp worden gealarmeerd.
Vooruitgang
Tegenwoordig krijgt Mariëtte complimenten dat ze zo goed loopt. Ook merkt ze dat ze met meer vertrouwen beweegt en zeker in de badkamer ook veel stabieler, en daardoor veiliger, staat. De beweeglessen bevielen zo goed dat ze na TOM verder is gegaan met stoelgym. Afvallen was geen doel bij deelname aan TOM, maar in de 4 maanden na de start van de cursus is zij toch een aantal kilo’s verloren. Ook bespreekt ze met Seniorenwelzijn hoe zij in de toekomst fietstochten kan organiseren.
Advies
Mariëtte raadt iedereen aan om mee te doen met TOM. “TOM is echt voor iedereen. Je hoeft niet eerst een beperking te hebben of je oud te voelen. Het gaat ook om je veiligheid en het vertrouwen in jezelf.”
Bent u enthousiast geworden over TOM?
In juli start een nieuwe cursus In Maasluis. Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan de mogelijkheden of bel Mariëlle van Santen, Vitaliteitscoach. Zij is bereikbaar op 06 – 50 25 83 70 en via vitaliteitenbeweging@seniorenwelzijn.nl.
Foto: Mariëtte en Mariëlle